از آنجایی که مطالبه مهریه یکی از مهمترین حقوق زوجه در دعاوی طلاق است، لازم است زوج در مورد طلاق توافقی، نحوه پرداخت مهریه زوجه را تعیین کند.
پس از طی شدن مراحل طلاق و صدور گواهی عدم امکان سازش، شرایط پرداخت مهریه زوجه با توافق طرفین صورت می گیرد و در صورت عدم پرداخت مهریه زوجه در طلاق توافقی؛ امکان پیگیری قانونی از طریق زوجه را خواهد داشت.
در مواردی ممکن است مرد برای پرداخت مهریه سند تجاری مانند چک یا سفته بدهد. در این صورت می توانید از اسناد تجاری بهره ببرید و برای وصول سریع چک اقدام کنید.
در صورت اعطای چک یا قرارداد به زوجه در صورت عدم دریافت وجه در مهلت مقرر زوج میتواند دادخواست رسیدگی به دعوای نفقه یا حتی دعوای کیفری را در دادگاه تنظیم نماید.
در نهایت به این ترتیب اموال مرد مصادره و حکم دادگاه اجرا می شود.
طلاق توافقی در زمان عقد و مطالبه مهریه
باید بدانید که منظور از دوران عقد، فاصله زمانی عقد تا شروع زندگی مشترک است. طبق قانون، اگر روابط زناشویی در زمان عقد بطور کامل انجام شده باشد، زن حق دریافت کامل مهریه را دارد و اگر زوجین در زمان عقد رابطه زناشویی برقرار نکرده باشند، زن میتواند قبل از طلاق مهریه خود را بطور کامل بخواهد.
اگر خواهان طلاق بصورت توافقی در دوران عقد هستید، باید بدانید که طبق قانون و شرع، در صورت باکره بودن یا نبودن همسر، دریافت مهریه منوط به توافقی است که در زمان طلاق با یکدیگر انجام می دهند و دادگاه نیز طبق توافق زوجین عمل می کند.
شرایط دریافت مهریه بعد از طلاق توافقی
همانطور که گفته شد طلاق توافقی زمانی اتفاق می افتد که زوجین در تمامی امور مربوط به حقوق خود با یکدیگر توافق داشته باشند و کم و بیش مسئولیت متقابل داشته باشند.
در این رابطه پس از صدور حکم طلاق توافقی، موضوع زوجیت و نحوه پرداخت زوجه یکی از مسائل است و زوجین باید در مورد نحوه پرداخت آن توافق کنند و توافق آنها نیز حتما کتبی باشد.
نکات مهم برای گرفتن مهریه بعد از طلاق توافقی
1- طبق ماده 22 قانون حمایت از خانواده، حداکثر تا 110 سکه یا معادل آن، دادگاه می تواند قرار بازداشت زوج را صادر کند و بابت گرفتن مابقی آن اموال مرد را به دادگاه معرفی کند.
2- ازدواج مجدد زوجه پس از طلاق توافقی به هیچ وجه مانع از دریافت مهریه مورد توافق در گواهی عدم امکان سازش صادره از دادگاه نمی باشد.
- چنانچه در طلاق توافقی سندی مانند چک یا سفته به عنوان ضمانت مهریه از زوج دریافت شده باشد، زن می تواند بر اساس این اسناد در صورت عدم وصول مهریه از دادگاه مطالبه کند. و در صورت رای قطعی دادگاه اموال مرد قابل مصادره است.
- در صورتی که سندی مبنی بر وصول مهریه از زوج دریافت نشود و زوج در مهلت مقرر مهریه زوجه را نپردازد، با توجه به گزارش عدم امکان توافق، زوجه میتواند درخواست تقاضای مهریه را به دادگاه ارائه کند.
رجوع به مهریه بعد از طلاق توافقی
اگر در زمان ثبت طلاق توافقی، زن باکره یا یائسه باشد، طلاق قابل رجوع نیست، اما اگر بصورت رجعی باشد، عده مرد می تواند تا 3 ماه دیگر به زن رجوع کند و به حالت عقد برگردد، اما طلاق توافقی نوعی طلاق خلعی است یعنی زن بخشی از مهریه را میتواند به زوج ببخشد.
در اینجا اگر زوجه یائسه باشد یا باکره نباشد زن می تواند با مراجعه به دفتر طلاق و ثبت درخواست استناد، آنچه را که در ایام عده استفاده کرده است، رجوع کند.
موارد مهم قانونی برای دریافت مهریه در طلاق توافقی
اگر پرداخت قسمتی از مهریه به بعد از زمان طلاق موکول شده باشد، ازدواج مجدد زوجه مانع از دریافت مهریه قبلی او نمی شود.
مهریه ۱۱۰ عدد سکه یا معادل ریالی آن با ضمانت جلب در صورت عدم پرداخت آن می باشد. بنابراین در صورت عدم پرداخت مهریه حتی پس از طلاق توافقی، زوجه می تواند از طریق قانون اقدام کند.
بعد از طلاق توافقی، زن به شرط عدم پرداخت اقساط مهریه از سوی زوج، احتمال دارد از طلاق زوج جلوگیری کند.
وقتی طلاق توافقی صورت میگیرد، زن و شوهری که تقاضای طلاق کردهاند میتوانند توافق کنند که دفتر طلاق برای پرداخت مهریهها صورتحساب صادر کند. در صورت عدم پرداخت چند قسط، باقی مانده مهریه حال می شود یعنی زن هر زمان که اراده کند می تواند بطور کامل آن را دریافت کند.
از آنجایی که مهریه بیش از 110 سکه امکان جلب ندارد، حتی در صورت توافق، امکان احتساب زوجه سابق وجود ندارد. اگر مرد مهریه ندهد، زن می تواند اموالش را توقیف کند، و اگر شاغل است یک چهارم یا ثلث مزدش را توقیف کند.
در چه شرایطی زن بعد از طلاق نمی تواند مهریه بگیرد؟
در صورت توافق شفاهی زن و مرد بر جدایی به جای مهریه، زن می تواند بدون توجه به نوع طلاق، پس از طلاق به آن رجوع کند. اما پس از توافق، زن باید اسناد دادگاه و بخشودگی مهریه را ثبت و به مرد تحویل دهد.
در این صورت زن پس از طلاق نمی تواند مهریه خود را دریافت کند.
برای گرفتن مهریه بعد از طلاق چه مدارکی لازم است؟
- مدارک هویتی مانند شناسنامه و شناسنامه ملی
- سندی که میزان مهریه را تأیید می کند.
- اگر طلاق توافقی بوده برگه توافق طرفین.
آیا امکان دریافت مهریه بعد از طلاق وجود دارد؟
در واقع مطالبه مهریه بعد از طلاق با توجه به نوع طلاق حتی اگر طلاق از طرف مرد باشد از نظر حقوقی مورد توجه قرار می گیرد.
اما نوع طلاق در میزان مهریه بعد از طلاق تاثیر زیادی دارد و یکی از مهم ترین جنبه های گرفتن مهریه بعد از طلاق محسوب می شود.